Güncel Teknoloji sitemize hoş geldiniz. Sitemizden tam anlamıyla faydalanmak için giriş yapabilir veya ücretsiz üye olabilirsiniz.

Akdeniz Mutfağı Neden Sağlıklı?

Konu, 'Beslenme' kısmında mstfanar tarafından paylaşıldı.

  1. mstfanar

    mstfanar Editör Yetkili Kişi Editör

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    2.724
    Beğenilen Mesajları:
    559
    [​IMG]

    Bilim insanları, zeytinyağı ve yeşil salatanın Akdeniz mutfağının sağlık sırrı olduğunu tespit etti.

    Yapılan araştırmalarda zeytinyağı ve yeşil salatanın karışmasıyla nitröz yağ asidinin açığa çıktığı ve bu asidin de kan basıncını düzenlediği fark edildi.
    ABD Ulusal Bilim Akademisi'nin yayınladığı makalede, zeytinyağındaki doymuş yağın yeşilliklerdeki nitrat ile birleşerek faydalı asitleri açığa çıkardığı ifade edildi.

    Benzer şekilde kabuklu yemişler ve avokado ile yeşilliklerin karışımıyla da aynı asidin elde edildiği vurgulanıyor.

    Yunanistan, İtalya, Türkiye ve İspanya gibi ülkelerin mutfaklarıyla özdeşleşen Akdeniz mutfağının kalp sağlığı için faydalı olduğu uzun süredir dile getiriliyor.

    Akdeniz mutfağının temelini oluşturan taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve zeytinyağı sağlıklı ve dengeli beslenmeyi de beraberinde getiriyor.
    Kan basıncı salatayla düzenleniyor
    Her bir malzemenin ayrı ayrı faydalı olduğu bilinse de, Akdeniz mutfağını bu kadar sağlıklı yapan şeyin ne olduğu ise tartışma konusuydu.

    İngiltere'deki King's College London'dan Kimyasal Tepkime Profesörü olan Philip Eaton, farklı gıdaların bir araya gelmesiyle açığa çıkan yeni bileşenlerin Akdeniz mutfağının esas sırrı olduğu sonucuna vardı.

    Fareler üzerinde yapılan deneylerde, Akdeniz salatası yiyen kobay farelerin kan basıncında düşüş gözlendi. Nitröz yağ asidinin kan basıncını yükselten enzimleri bloke ettiği belirtiliyor.

    Araştırmayı yürüten Eaton, "Aynı enzim insanlarda da var. Bu yüzden aynı olumlu etkinin insanlar üzerinde de gerçekleştiğini düşünüyoruz" dedi.

    Eaton'a göre, Akdeniz mutfağının ciddi ölçüde yağ kullanılmasına karşın sağlıklı olmasının temel nedeni de karışımlarda oluşan kimyasal tepkimeler.

    Araştırmanın bir sonraki aşamasında testlerin insanlar üzerinde yapılması planlanıyor.

    Kaynak
     
  2. Ahbârî

    Ahbârî Dekan Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.835
    Beğenilen Mesajları:
    834
    bu haberler de sürekli çıkıyor. imkan var da sürekli zeytinyağ kullanıyoruz sanki.
     
  3. mstfanar

    mstfanar Editör Yetkili Kişi Editör

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    2.724
    Beğenilen Mesajları:
    559
    Akdeniz'de bol. :)
     
  4. NGungor96

    NGungor96 Yeni

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    136
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Yaşadığınız Şehir:
    Gaziantep
    "bilim adamları" ile başlayan bi haber görünce beni bi gülme tutuyo :)
    diyorum ki kesin yine bi şey buldular bunların işi gücü yok :)

    bilim adamlarının söylediği şekilde beslenmek için
    her evin bi tarlası bi de serası olmalı 4 mevsim domates, marul, salatalık yetiştirmeliyiz :)
     
  5. Ahbârî

    Ahbârî Dekan Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.835
    Beğenilen Mesajları:
    834
    ben bile makarnaya talimim o derece :D
     
  6. Ahbârî

    Ahbârî Dekan Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.835
    Beğenilen Mesajları:
    834
    ama ona zeytinyağıyla salçalı sos yapayım bak, aklıma iyi geldi :p
     
  7. mstfanar

    mstfanar Editör Yetkili Kişi Editör

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    2.724
    Beğenilen Mesajları:
    559
    Daha aşçımız gelmedi. Sen anca sos yap. :)
     
  8. NGungor96

    NGungor96 Yeni

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    136
    Beğenilen Mesajları:
    25
    Yaşadığınız Şehir:
    Gaziantep
    yanına da marullu maydonozlu bi salata :)
     
  9. mstfanar

    mstfanar Editör Yetkili Kişi Editör

    Kayıt:
    6 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    2.724
    Beğenilen Mesajları:
    559
    Zeytinyağı bulamayanlara bakın hele. :D
     
  10. Ahbârî

    Ahbârî Dekan Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.835
    Beğenilen Mesajları:
    834
    marul maydanozdan salata olmaz yav, baya bişey daha eklemek gerek. hem kim doğrayacak :)
     
  11. Ahbârî

    Ahbârî Dekan Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.835
    Beğenilen Mesajları:
    834
    zeytinyağında haşlamayacaz yav makarnayı, bi yemek kaşığı en fazla yağla sos yapacaz :) zaten sos daüılsın diye de su ekliyoz, yeter o :)
     
  12. friendly

    friendly Süper Moderatör Süper Moderatör

    Kayıt:
    5 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    3.212
    Beğenilen Mesajları:
    1.421
    Yaşadığınız Şehir:
    İstanbul
    Ot yiyerek yaşayacağıma, et yiyerek ölmeyi tercih ederim. :p
     
    CyberShot bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş